6 причини за загуба на концентрация Защо се отклоняваме от задачата ни в момента? Къде ни е отишъл умът?

Loosing concentration in the office

В съвременния забързан и стресов живот, все по-трудно се концентрираме и внимаваме. Обкръжаващата ни среда, чакащите ни имейли, мислите ни, недоспиването и още куп други неща напрягат мозъка и всичките ни сетива. А когато това се случва губим концентрацията върху работата или действията, които извършваме в момента.

За да разберем как да си помогнем, трябва да установим причините за нашето разсейване. Ето шест от тях:

6 причини за загуба на концентрация

Извършването на няколко задачи едновременно

Това едно от най-често срещаните изисквания към кандидатите за работа. Но с течение на времето се доказа от психолозите, че в повечето случаи, не е толкова ефективно да си многоръко „божество“.  Губи се повече време, отколкото, ако задачите се извършват една след друга, отколкото си мисли човек.

И не само времето ще се загуби, а и концентрацията. Мозъка се напряга да работи по несвойствен за него начин.

Според психоложката Луси Джо Паладино, да говорите по телефона и да сгъвате прането е приемливо, но не и ако провеждате разговора, докато извършвате важна или трудна задача.

Еднообразните/ скучните дейности

Всеки е изпитвал, поне веднъж в живота си, тези „мъчителни“ моменти. Те могат да отнемат жизнеността на мозъка и неговата концентрация. Ентусиазма ни изчезва като дим, а така ставаме сме уязвими на разсейване.

„Когато ни е скучно, почти всичко друго ни се струва по-интересно и атрактивно от това, което правим в момента“ казва психолога проф. Гордън Логън от университета Вандербилт, щата Тенеси, САЩ.

Тук, извършването на няколко задачи едновременно, може да ни помогне. Например, докато миете чиниите можете да слушате радиопредаване, музика или да говорите по телефона.

Boring things make you losing concentration

Нашите мисли и тревоги

Дали детето е добре в детската градина, че сутринта подсмърчаше?  Защо началника ни събира в края на деня? Добре ли се представих на срещата с клиентите? Трябва да купим нов бойлер, а от месечната ипотечна вноска не остават много пари.

И още куп мисли и тревоги се тълпят в главата ни. Следователно как може да се съсредоточим върху текущите ни задачи?

Един „трик“ може да Ви е от полза: напишете на лист това, което Ви притеснява в момента (като списъка за пазаруване)

При притеснения относно даден проблем, споделете с някой какво Ви тревожи.

Thoughts are distraction
Smartphones are distractions

Електронните прекъсвания

Живеем в дигитална епоха. Събуждаме се с телефона до главата, пресичаме улицата с наведена глава, забили поглед във някой Facebook пост, работни имейли, съобщения от приятели и семейство и т.н. Списъкът е голям. Всички тези електрони „нападки“ ни изваждат от концентрацията и така смущават работния процес, разговора с приятели, играта ни с децата и какво ли още не.

Препоръчително е да си определите време, в което да проверявате имейли, чатове, социални мрежи. Не взимайте телефона, когато отивате на масаж или забравете лаптопа в хижата и се наслаждавайте на природата, далеч от имейлите.

Не трябва технологиите да ни владеят живота. Те са само за наше удобство и средство за комуникация.

Умората

Всеки е усетил как умората пречи да бъдем жизенени, концентрирани, с добра памет и работоспособност. И не само нашия опит ни подсказва, но и научно доказано е как хроничното недоспиване или изтощение виляят отрицателно върху работата на мозъка.

Затова спете по 7 до 9 часа, всеки според собствените си биоритми. Ако можете спазвайте правилото на 90-те минути – пълния цикъл на съня, с различните му фази, обхваща 90 минути. Например, при стандартна нужда от сън около 7 часа – навийте часовника да звънне след 7 часа и 30 минути. Защото ако се събудите по-рано или по-късно, ще се чувствате недоспали.

Tiredness
Medications

Някои заболявания или лекарства

Ако проблемите с концентрацията нарушават вашите дневни активности в работата и в къщи, или забелязвате физически симптоми като покачване на тегло или безсъние, посетете вашия доктор.

Ниската концентрация може да е в следствие на някои заболявания като Хиперактивност с дефицит на вниманието, сънна апнея, депресия, анемия или заболяване на щитовидната жлеза.

Страничните ефекти на определени лекарства също може да нарушат концентрацията ви – такива за лечение на депресия, биполярно афективно разстройство, епилепсия или някои противоалергични медикаменти.

Използвани източници: WebMD – https://www.webmd.com/balance/features/top-concentration-killers#1

Theme: Overlay by Kaira Всички права запазени, 2020
Нобел Фарма, София, ул. Околовръстен път 36, к-с Перла парк, ет.4